Föreningsregler

TRIVSELREGLER FÖR BOENDE I BRF YXAN

BRF Yxan Göteborg består av 312 lägenheter och ett affärshus där gym och dygnet runt tvättstuga finns i källarplan.

Att tänka på:
När man valt att bo i ett flerfamiljshus är det extra viktigt att man tar hänsyn till sina grannar då det är lyhört, det skall vara tyst i husen mellan klockan 22.00–06.00, men även under dagtid bör man tänka på att det är lyhört och att man håller nere ljudnivå på tv mm. Kör inte heller tvättmaskin och diskmaskin efter klockan 22.00.

Du bor i bostadsrätt och behöver både en hemförsäkring och en bostadsrättsförsäkring (bostadsrättstillägg). Bostadsrättsförsäkringen krävs för att ersätta skador på själva lägenheten och för att du har ett ansvar mot föreningen och dina grannar.

Gardiner, tavlor, mattor, möbler, tassar under möbler mm dämpar ljud.

Har man enbart en storbilds tv och en soffa så kommer det att eka och lägenheten kommer att fungera som en resonanslåda.

Se över era maskiner så som exempelvis tvättmaskin, diskmaskin mm så att de står jämt på tassar och ger så lite ljud ifrån sig som möjligt. Av säkerhetsskäl stäng alltid av diskmaskin/tvättmaskin när ni inte är hemma.

Vid klagomål på grannar, försök först att tala med grannen, känns det inte bekvämt vänd er till fastighetsexpeditionen så kan vi prata med dem som stör er. Ifall det skulle hända något i huset är det bra att ha koll på vilka närmaste grannarna är i alla fall.

Duschning skall ske med stängt fönster, vi träffar ibland på irriterade människor som blivit blöta när de skall gå in eller ut från någon entré för att det finns dem som duschar med öppet fönster. Man skall även ha ett duschdraperi som skyddar badrumsfönstret från väta. Trä sväller när det blir vått och kostnaderna för att renovera ett fönster är höga och man får som medlem stå för den kostnaden själv, så tänk på att skydda fönstren från fukt.

När man går hemifrån sin lägenhet skall man se till att alla fönster är stängda, de skall inte stå i vädringsläge, skälet till att fönstren inte skall stå i vädringsläge är att vid eventuell brand så får branden syre. Fönstren skadas även av att stå i vädringsläge en längre tid om man åker bort, trä sväller vid fukt.

Har man markis så ansvarar man för att den är indragen vid blåst och man skall aldrig ha markisen ute när man åker bort ifall att det börjar blåsa kraftigt.

Vid renovering av er lägenhet, ta hänsyn till era grannar. Skriv gärna ett meddelande i uppgången om att ni renoverar och när det beräknas vara klart.

Påbörja inte rivning av ett kök på en söndag då de flesta är lediga och vill vila.

Städa även uppgången efter er när ni har rivit ut allt. Städpersonalen skall inte behöva ta byggdamm! Som lägenhetsinnehavare ansvarar man för att sina entreprenörer städar efter sig i uppgången och att de inte ställer sina bilar utanför entrén utan använder våra parkeringsplatser.

Vid större renovering krävs bygglov, kontakta expeditionen eller vår förvaltare innan ni startar upp en större renovering så som rivning av väggar mm.

Tänk på att lägga isolering under parkettgolv, trägolv mm, det isolerar för ljud. Det är förbjudet att plocka bort element. Alla elarbeten skall utföras av en behörig elektriker. Kolla upp så att elektrikern ni anlitar kan skriva ut ett el-intyg som styrelsen vill ta del av efter att elarbetet är gjort, det är viktigt för styrelsen kommer att fråga om el intyg finns.

Vill ni inte ha reklam, sätt upp en skylt, inte ett handskrivet papper, det ser ovårdat ut. Se även till att er entrédörr är ren på utsidan.

I våra entréer/trapphus får inga barnvagnar rullatorer, skor, stövlar, paraplyer, trätavlor på dörrar/ väggar, blomkrukor, entrématta finnas utanför den egna entrédörren. Detta på grund av krav från Brandmyndigheten.

Vid brand är våra entréer/trapphus en brand väg ut och skall vara fria från saker som man kan ramla eller skada sig på. Mycket av materialet som nämnts ovan är även brännbart och skapar en enorm rökutveckling vid brand enligt brandmännen.

Se över hur er fläkt är monterad, enbart kolfilterfläkt får kopplas in i låghusen. I höghusen kan man ha antingen kolfilterfläkt eller utdragskåpa.

BRF Yxan får ofta in klagomål om matos från grannar, det kan komma av att grannens fläkt är kopplad till utdragsventilen, vilket inte är tillåtet. Kolfiltret i fläkten bör bytas 1–2 gånger per år beroende på hur ofta man använder fläkten.

Det är viktigt att man har en brandvarnare, batteriet i brandvarnaren skall bytas en gång per år och det ansvarar man själv för att det görs.

Vid hantering av olja på spisen, får man aldrig lämna spisen! Man skall ha koll under hela tiden oljan är varm/het. Skulle brand uppstå, häll aldrig vatten på oljan, det exploderar och kan få stora konsekvenser. Försök i stället att kväva elden med ett lock eller en brandfilt. Går inte det ring omedelbart 112. Flera stora lägenhetsbränder har startats upp på grund av olja på spisen, så var varsam.

Vid den mörka årstiden vill man tända ljus, det är mysigt och stämningsfullt, men tänk på att aldrig lämna levande ljus utan uppsikt.

Sitter ni på balkongen sent om natten, tänk på att prata lågmält.

Till alla rökare, vänligen släng inte fimpar ut från balkongen eller från annat fönster. Det kan börja brinna och fimpar räknas som nedskräpning. Det har även hänt att fimpar hamnat på andras balkonger och finns det då något brännbart där kan det vara starten på en lägenhetsbrand.

Balkonglådor skall hängas innanför balkongen. Det är inte tillåtet att hänga krukor i snöre, fastsatta i balkongen över. Detta på grund av att snöret kan brista vid vind/storm och bli en fara. Gäller alla även boende på första våningen. Vid vattning av blommor på balkongen, lägg ut en trasa så att era grannar under slipper få vatten på sin balkong.

Skakning av täcken, dukar mm är inte tillåtet om man har en balkonggranne under sig. Det är inte grannvänligt att skaka ner sitt skräp till grannen under.

Detsamma gäller för er som skakar era mattor mm ut i trappuppgången, samma sak gäller där, det är ohygieniskt och städpersonalen får mer-jobb. Samla inte skräp på balkongen, balkongen är föreningens ansikte utåt.

Balkongen får inte heller användas som ett förråd. Grillning på balkongen är enbart tillåtet med el grill, Obs! kolgrill är förbjudet att använda på balkongen.

Kolgrill får endast användas på våra uteplatser och under uppsikt, är det en torr period och myndigheterna rekommenderar grillförbud, gäller det oss också såklart. När ni grillat klart skall ni lämna uteplatsen i det skick som den var i när ni kom dit. Samma sortering av sopor gäller för det som ni har grillat. Allt sorteringsbart material skall till kommunens återvinningsstation. Grillkol sorteras som restsopa, men vänta med att slänga kolen tills den är kall, så att inte brand uppstår i miljöhuset. Eller häll vatten på kolen och släng den i ett kärl för restsopor.

Paraboler monterade i föreningens egendom så som fasad, balkongplatta, balkongräcke är förbjudet.

Inget får ställas i källargångar eller vindsgångar på grund av Brandsäkerheten.

I cykelrummet får man enbart ha en cykel per person, detta på grund av platsbrist.
Tvättstugan skall rengöras efter att ni använt den. Golvet skall rengöras i både tvättstugan och torkrummet. Luddfiltren skall rengöras i torktumlare. Torka även ur tvättmedelsfacken från rester av tvättmedel. Checklista finns uppsatt i tvättstugan, följ den så glömmer ni inget.

Sopsortering!
Alla som bor i vår förening har fått information om hur sopsorteringen fungerar. Många sköter sopsorteringen väl, men tyvärr gäller inte det alla. Vid en årsstämma beslutades det av medlemmarna själva att en sopavgift skall tas ut av dem som inte sopsorterar och man får ett varningsbrev, detta får man eftersom styrelsen ser allvarligt på om man inte bidrar med att sopsortera.

En av anledningarna till att det är så viktigt att vi sopsorterar är att sopor kostar pengar för föreningen. Om man då slänger allt osorterat i BRF Yxans tunnor väger det mer och kostnaden blir så klart högre och i längden kommer hyran behöva höjas. Allt som går att sorteras skall inte in i BRF Yxans miljöhus! Utan det skall sorteras hos kommunens återvinningsstationer nere vid Citytorget och borta vid gym/dygnet runt tvättstugans hus.

Har ni frågor kring sopsorteringen, är osäker om hur något skall slängas, kontakta fastighetsexpeditionen, tfn 031 46 97 50 för mer info. Ni kan även söka på nätet genom att skriva in: sopor från a-ö. Där får man också svar på sina frågor.

Parkera innanför de vita strecken på er parkeringsplats. Alla gör inte det och grannen intill blir irriterad och får svårt att parkera sin bil.

Snöskottning av parkeringsplatsen skall skötas av den som använder platsen. I mån av tid kommer fastighetsskötarna att skotta parkeringarna, men det prioriteras inte vid hög belastning (stora mängder snö).

Lämna inte er hund ensam hemma om den ylar eller skäller. Rasta inte hundar mot våra husgrunder, eller på våra uteplatser. Håll reda på era utekatter, så att de inte förorenar på lekplatser mm.

Glöm inte att stänga av väckarklockor när ni åker bort på semester, samt slänga illaluktande sopor.

Har ni varit ute och rest, tänk på att vädra resväskan och skaka textilier utomhus. Tvätta alla kläder i 60 grader enligt Anticimex rekommendationer. Går inte det skaka kläderna utomhus. Kackerlackor och vägglöss har ökat de senaste åren.

Vägglöss kan man få med sig om man köper textilier på second hand. Var uppmärksam och kolla i sömmarna, är det små svarta prickar där kan det vara spillning från vägglöss. Släng dessa textilier omedelbart.

Ställ inte ut sopor i trappuppgången, låt soporna stå kvar inne i hallen tills ni skall gå ut, sopor brukar lukta så det är inte så grannvänligt att ställa ut soporna i uppgången.

Bredbandsuttaget sitter i hallen vid entrédörren. Där kopplar man in en nätverkskabel. Tv-uttaget från Tele2 finns i vardagsrummet, det behövs en antennsladd för att koppla in tv.

Kanske tycker ni att det är mycket regler att förhålla sig till, vi kan bara förklara att dessa trivselregler har vi sammanställt efter inkomna klagomål från medlemmar i BRF Yxan. Har man svårt att förhålla sig till dessa trivselregler kan det vara så att man inte tänkt igenom sitt boende, kanske har man tidigare bott i eget hus där man inte alls behövt ta så mycket hänsyn till andra människor som man behöver göra i ett flerfamiljshus.

Tänk på att betala in hyran i tid, det kostar föreningen pengar om inte hyran inkommer i tid.

Med hopp om att dessa trivselregler skall göra det bekvämt för alla att bo i BRF Yxan.